21

Re: Odbor za varstvo pravic uporabnikov lokalne javne ceste ob Radoljni

Ob  ustanovitvi Odbora za varstvo pravic uporabnikov lokalne javne ceste ob Radoljni Lovrenc na Pohorju, katerega predsedniik je g. Stanko Kasjak, se je pokazalo, kako učinkovito organizirana je lahko civilna iniciativa v našem kraju. Z razliko od občanov na Kovaški cesti, ki so se kasneje sicer organizirali, vendar je ta organizacija po sami vsebini bolj politične narave in je dobila navdih od ustanoviteljev Odbora, so "izpogajali" da bo Občinska uprava izvedla pred izdajo popolne zapore ceste javno obravnavo vseh prizadetih stanovalcev, kjer se bodo ob prisotnosti investitorja definirali pogoji gradnje. Župan je sicer v zadnjih info. župana dejal: "....Zato je brezpredmetno sklicevanje zborov krajanov, saj občina ni investitor, koncesijo je podelila država....." . Vendar pa je v nadaljevanju bil nekoliko nedosleden in protisloven, saj zdaj napovedanega postopka pred začetki del na Kovaški ni bilo. Po eni strani je to za razumeti, saj se ni vedelo, kakšen bo odnos investitorja do občinske infrastrukture in njenih uporabnikov (lahko berete tudi investitorjev, saj smo to cesto zgradili z našim denarjem!), vendar pa menim, da bi ob upoštevanju temeljnega načela varstva pravic strank in javnih koristi (ob vključitvi stranskih udeležencev; beri prizadetih občanov) takšen postopek ob zaprtju kovaške moral biti speljan. No, tukaj se vidi šibkost strokovnosti naše občinske uprave. Na občinski upravi namreč nimamo strokovnjaka za komunalno inženirstvo, kar pa je za razvoj infrastrukture občine ključnega pomena.

Ugotavljam tudi, da je v preteklosti bilo premalo sodelovanja civilne iniciative pri upravljanju javnih zadev (to je celo naša ustavna pravica) z občinsko upravo in bi marsikateri že zaokrožen projekt bil izpeljan nekoliko drugače. Upam, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

Nazadnje urejal KRANJC (02.07.2010 15:57)

22

Malo mi je hecno sprenevedanje Sajka da delajo šele 2 meseca, ko pa je spodnja Kovaška razkopana od novembra. Ko so se lotili razkopavanja sem pričakoval, da bodo skopali 100m in jih asfaltirali in tako naprej. Očitno naivno pričakovanje "kmečke pameti", ki pa je ponovno šola da mora biti vse "črno na belem" pa še takrat se pojavijo težave. Jaz vseeno mislim, da se bo do sredi julija sedanji razkop pošlihtal. Zgornjega dela pa brez daljšega obvoza in še kar nekaj potrpljenja ne bo možno narediti, to je dejstvo, ki je bilo znano ob sprejetju na občinskem svetu, kjer je bila stvar dokaj soglasna če se ne motim. Zagotovo pa bo to hvaležen poligon za jesenske volitve - za vse najbrž ne, za nekatere iz javno izpostavljenih imen pa zagotovo smile

Za pokušino pa še nekaj slik. Dajte si vsi vpleteni poslikati svojo okolico, da boste lahko dokazovali morebitne nepravilnosti.
http://www.shrani.si/t/3H/46/3kcDFKCi/dscn1251.jpg http://www.shrani.si/t/2e/Vz/1yWOjLte/dscn1264.jpg http://www.shrani.si/t/s/K5/3cldgf21/dscn1268.jpg http://www.shrani.si/t/A/5h/CLj9I7U/dscn1273.jpg http://www.shrani.si/t/3O/FB/3xInVMam/dscn1277.jpg

23

Jaz bi g. Sajku predlagal, da v odkup za vse nevšečnosti zgradi en bazen, pa magari z vodo iz Radoljne wink
Kolikor se spomnim iz ožbaltške elektrarne je tam pri hlajenju turbin bilo tople vode za en fajn bazen.

24

Dobra zamisel;iz božjih ust v božja ušesa-pobožna želja in naj vsaj nekdo, četudi g. Sajko razmišlja o tem predlogu...bo nekdo spet ekonomsko izračunal, da ne bo nič profita.
Mogoče bi si lahko novi županski kandidat dal to v nalogo, vse je izvedljivo, samo če kdo hoče...saj tudi bazen pri hiši ni zastonj...

25

Še asfalta nimamo, pa že mate v mislih bazene smile hehe, se pa vidi da počasi bo, vsaj pelješ se lahko en del že normalno.

smile Kuj Neka smile

26

Asfalt bote sugurno imeli, bazen pa....
Zopet me je nekaj pred dnevi zmotilo.Opažam, da se kar nekaj turistov pelje skozi Lovrenc(peljali so se iz Rogle) pa me eden izmed teh ustavi in povpraša, kje je čebelarski dom, ali lahko tam si ogleda čebelarski muzej, ali lahko kaj kupi od čebelarskih izdelkov, ali lahko se še kaj drugega ogleda v našem " prelepem kraju, sicer da je hišica  turističnega društva luškano zaprta, skratka kje bi dobil še malo več informacij, kje bi dobil kakšne razglednice....
Povpraševanje je-ponudbe ni....in začelo se je opravičevanje z moje strani, da ....brez veze da vam pišem kakšne izgovore sem iskala. In odpeljali so se dalje proti Mariboru s kislim nasmehom, kasneje sem bila jezna insram me je bilo, ja samo pred kom?Zakaj moram jaz kot krajanka in davkoplačevalka mojega kraja odgovarjati za ne-delo in ne-interes ne-koga?? Verjetno se to tu in tam dogaja tudi komu od vas.

27

Seveda, ker imajo nekateri jasne dolgorocne nacrte, kaj naj bi bilo v tem kraju. Vsekakor za turizem ne znajo najt prave ideje, spodbude, znajo pa najt za razne spremembe zemljisc v zazidljiva, da bo cimvec his, pa za kaksno elektrarno postavit, pa se kaj druga, da ne bo pomote.
Seveda le moja ocena in upam da se motim ......  ko bo vse "pravilno" narejeno turist v tem kraju ne bo niti zelel ustaviti.
No morda imajo ideje, samo bo priloznost dobil spet kaksen tak investitor, ki bo imel kaksne neizvedljive ali zgresene predloge in zelje.
TD ali obcina(roko na srce bi turizem moral biti glavni obcinski interes) pa bi tudi moralo imeti nekoga tam cele dneve, pa ne za kaksno bajno placo ampak taksnega, ki bi res bil s srcem pri stvari in pa jasno izoblikovati neko skupno ponudbo.
Skoda za tak kraj, kot je bil vcasih.

Bazen ....mhm.... bo, je pa vprasanje koliko bo to obcane stalo, kot prijaznost ga ne bo nihce namenil.

28

Nov članek z vidika g. Sajka http://www.vecer.com/clanek2010072905562171

29

Kateremu članku, novinarju naj verjamem???
Tem dvema tukaj ali odgovor g. Sajkota?? Je še kakšna sredina??
Asfalt je položen-ne še vse; me res zanima koliko km se bodo od 6 kmetij vozilo v trg in za koliko bodo oškodovani, še veliko je vprašanj zakaj, zakaj...novi župan bo imel preveč dela...

30

Še članek v današnjem Delu.

V Lovrencu popravili cesto
Z malo hidroelektrarno, ki bo ena najsodobnejših pri nas, bodo po besedah Franca Sajka pridobili tudi krajani, in to ne le zaradi obnovljene Kovaške ceste
Maribor – Med domačini in investitorjem gradnje male hidroelektrarne v Lovrencu na Pohorju so se po hudem sporu zdaj razmere v kraju malo umirile; podjetnik Franc Sajko, ki je za cevovod elektrarne razkopal nekaj sto metrov ceste skozi kraj, je namreč uresničil obljubo in začel sanacijo ceste.
Domačini so podvomili, da bo Franc Sajko ali njegovo podjetje Rogaška Kreativ res popravil cesto, ki so jo začeli delavci razkopavati, da so v zemljo pod cestiščem vkopali cev, po kateri bo tekla voda od zajetja reke Radomlje nad naseljem do strojnice elektrarne pod naseljem, kake tri kilometre dolvodno. Prebivalci ob Kovaški ulici so se zato uprli in od župana zahtevali, da prepreči nadaljnjo gradnjo, dokler nekaj sto metrov razkopane Kovaške ulice ne bo popravljeno. Župan Franc Ladinek je tako podjetniku zagrozil, da občina ne bo dovolila nove zapore ceste, dokler ne bo popravljen razkopani odsek.

»Zdaj, ko so ljudje videli, da bo cesta sanirana in v boljšem stanju, kot je bila pred začetkom del, se je pritisk zmanjšal. Upam, da smo se iz tega konflikta vsi, tako mi kot investitor, nekaj naučili,« je povedal župan Ladinek. »Grobi asfalt je do Kovaške 22 že položen, zato smo odobrili zaporo ceste za gradnjo druge faze cevovoda. A tokrat smo bili bolj previdni in smo odobrili zaporo samo prve polovice etape. Ko bo tam cesta popravljena, bomo odobrili še za drugo polovico,« je povedal župan, ki je tudi opozoril, da jih najzahtevnejši del gradnje še čaka; v zadnji tretjini poteka cevovoda bodo namreč morali zapreti edino cesto, ki povezuje nekaj hiš in kmetij z Lovrencem, obvozi bodo dolgi več kilometrov. »V začetku avgusta smo sklicali javno obravnavo, na kateri bo približno 60 prizadetih krajanov lahko povedalo pripombe in dobilo vsa pojasnila. Vsekakor se morajo dela končati do zime, saj takrat obvozi sploh ne bodo mogoči,« je še povedal Ladinek.

Franc Sajko pa je včeraj znova opozoril, da sta spor in zamuda pri gradnji nastala izključno zaradi izsiljevanja občine, ki mu je postavljala nove in nove zahteve. Za zaostrene odnose v občini je po njegovem mnenju kriv tudi predvolilni čas. »Poleg tega, da smo zaradi vseh zapletov imeli velike stroške, je žalostno tudi to, da bi, če nam ne bi nagajali, lahko položili kar dvakrat več asfalta. Tako so na slabšem tudi občani. Kljub vsemu smo optimistični in se ne zapletamo v konflikte z občino ali županom,« je povedal Sajko.

Z malo hidroelektrarno, ki bo ena najsodobnejših pri nas, bodo po Sajkovih besedah pridobili tudi krajani, in to ne samo zaradi obnovljene Kovaške ceste, ki je občina sama ne bi zmogla sanirati. V občinski proračun bodo plačali tudi od 20.000 do 25.000 evrov koncesnine, poleg tega gre za investicijo v obnovljivi vir energije, ki z obnovo ceste znaša 4,1 milijona evrov, kar je za tako majhen kraj veliko, je še izpostavil Sajko.

Urban Červek

31

Še nikoli se nismo tako pogosto pojavljali v Večeru, kot zdaj ko je toliko zdrah.
Lidija Ferk v današnji izdaji na http://www.vecer.com/clanek2010073105562878

Prvi del ceste je asfaltiran, kdaj naprej?
V ponedeljek bo v Lovrencu na Pohorju javna obravnava pred zaporo gornjega dela Ceste na Kumen

Napetost zaradi del na Cesti na Kumen v Lovrencu na Pohorju je po tem, ko so minuli petek nanesli grobi asfalt na okoli kilometrskem delu vozišča, nekoliko popustila, pričakovati pa je, da se bo v ponedeljek temperatura znova nekoliko dvignila. Za opoldne je namreč sklicana javna obravnava, na njej bodo s krajani zgornjega dela ceste - tam bo polaganje cevovoda za malo hidroelektrarno (HE), ki jo gradi Kreativ Rogaška, zaradi ozkega cestišča in strmega pobočja najzahtevnejše - govorili o tem, kako bodo ob zapori dveh kilometrov ceste uredili obvoze zanje. Dovoze do hiš bo namreč treba skoraj popolnoma zapreti, obvozi bodo dolgi.

"V hudih zaostankih smo zaradi občine, ki nas ovira pri izvajanju del, se vmešava v stvari, ki niso v njeni pristojnosti," ob tem ponavlja Franc Sajko , prokurist podjetja Kreativ, ki so mu sicer na okoljskem ministrstvu, od katerega je dobil koncesijo za izgradnjo male HE, včeraj do oktobra podaljšali rok za izvedbo del vključno z obnovo ceste. "To je skoraj nemogoče. Občino bomo morali tožiti," opozarja Sajko. O zapletih pri tej investiciji in "kratkih stikih" med investitorjem in lovrenško občino smo že podrobno pisali. Potem ko je asfaltiral prvi del ceste, je občina investitorju izdala odločbo za zaporo naslednjih 460 metrov ceste, do Pernatove žage - kar pa je le polovica odseka, za katerega je Sajko želel zaporo; župan Franc Ladinek pravi, da so želeli biti previdni, da "ne bi bilo znova vse raztrgano". Z debelino in trdnostjo asfalta, ki je položen, je sicer zadovoljen, vendar hkrati pričakuje težave z infrastrukturo, ki je v cestišču: "Nigrad nas je namreč že opozoril, da se je pogreznilo kar nekaj kablov javne razsvetljave. Če niso ustrezno zaščiteni, utegne pozneje priti do okvar. Kanalizacijo smo dali pregledati s kamero; bila je zapolnjena z gramozom, kar je sicer pri takem delu običajno, in smo jo očistili. Nekaj posedkov je, a okvar ni videti. Dobili pa smo opozorilo tudi od kabelskega operaterja, saj se izvajalec ni dosledno držal navodil, kako naj ravna z njihovimi kabli," našteva župan, ki pa je prepričan, da se bo v času, preden bo končana celotna trasa Ceste na Kumen, že pokazalo, kako je bilo vse skupaj narejeno.

32

NO, končno, da bo prišlo do pogovora. Upam in želim, da se bodo znali pogovarjat na neki kulturni ravni, predvsem, da bo uspešno za obe strani.

33

Asfalt že,.....ampak že ta majhen del ko je narejen, je dovolj da se nekdo smrtno ponesreči. Če se nebo nekaj okrenilo v smeri ležečih policajev tam kjer nobenga nebodo motili, bomo pa brali spet črne novice v časopisih, žalostno.... Me zanima a je potrebna spet kaka smrtna žrtev da bo se občina premaknila in naredila nekaj v tej smeri? Zbirali smo podpise, krajani so enotni, čakamo pa spet občino?

Nazadnje urejal MaTe0 (31.07.2010 23:35)

smile Kuj Neka smile

34

Župan v danešnjem Večeru odgovarja:

Visoka napetost ob Radoljni (3)

Spoštovani gospod Sajko! V vseh treh mandatih vodenja Občine Lovrenc na Pohorju je bilo storjenega veliko takega, na kar smo lahko Lovrenčani ponosni. To so bili "naši" projekti, ki smo jih začrtali in jih ob sofinanciranju iz tujih virov tudi uspešno izpeljali. Projekt izgradnje male hidroelektrarne, ki smo ga sprejeli, pa ni "naš" projekt, ampak vaš. Od leta 2005, ko ste v moji pisarni obljubljali razvoj turizma v Lovrencu, sem vaš projekt podpiral in zanj navdušil tudi večino članov občinskega sveta. Kot dobri gospodarji smo zasledovali naslednje cilje: da izgradnja male HE pomeni dodatni jez na Radoljni, ki je hudourniški potok, da bi koncesnina iz naslova prodaje energije povečala lastne prihodke naše občine, da bi si na osnovi odplačne služnosti za položitev cevovoda v cestno telo zagotovili celovito obnovo lokalne ceste, ki je bila v razpadajočem stanju, in da bi izgradnja obratovalnice za umetno predelavo stekla pomenila dodatne zaposlitve v občini in obuditev starih časov, ko je glažutarstvo cvetelo na našem območju. Če bi kot župan zavrnil ponujeno investicijo, ne bi bil vreden funkcije, ki jo opravljam. V letih od 2005 do 2009 ste neštetokrat sedeli v moji pisarni in pomagal sem vam pri vseh odprtih problemih glede pridobivanja dokumentacije in potrebnih soglasij. Kot župan moram ščititi javni interes in ni moja naloga ščititi zasebnega. Na osnovi navedenih dejstev menda razumete, da ne želimo zavirati vaše gradnje, morate pa nas razumeti, da je treba dogovore spoštovati, ne glede na to, ali so napisani ali ustni. V eni prvih pogodb o služnosti je zapisano, da nam morate predložiti projekt obnove ceste, česar do danes niste realizirali. Krivite nas, da niso predhodno urejena premoženjska razmerja na cesti. Če bi nam bili eno leto pred pričetkom polaganja cevovoda dostavili projekt ceste, bi mi vedeli, kje bo ta potekala, in bi predhodno izvedli odmero ter sklenili pogodbe z zasebnimi lastniki za brezplačen prenos dela parcel v javno dobro. Takšno prakso uveljavljamo pred vsako modernizacijo ceste že nekaj let. Včasih je za kilometer ceste potrebno leto ali več, da so rešena vsa pravna vprašanja. Ne bežimo od obveznosti. Za prvi kilometer ceste, ki ste ga uspeli asfaltirati s prvim slojem, so dani pogoji za odmero ceste in pričetek urejanja lastninskih postopkov. Naj vas ne moti, da morajo lastniki, katerih parcele delno segajo na cesto, dele teh parcel prenesti v javno dobro. Ker celotne stroške nosi občina, lastniki pa v tem delu niso več zavezanci za davek, smo se do danes uspeli v vseh primerih sporazumno dogovoriti v obojestransko korist. Prav tako ne morete razumeti, da vztrajamo pri etapni gradnji. Tri kilometre ceste smo razdelili v tri etape po kilometer. Gradnja naslednje etape je mogoča po vzpostavitvi prevoznosti (asfaltiranja) predhodne. S tem ste se strinjali in obljubljali asfaltiranje celo krajših odcepov. Ko smo to zapisali v eno od služnostnih pogodb, je niste hoteli podpisati, in do danes ni bil pripravljen aneks k pogodbam, ki bi vam omogočal nadaljevanje nemotenega dela. Zato se ne čudite, da ne morete dobiti zapore ceste za celotno potezo, ker vam žal nihče več ne verjame. 29. julija 2010 ste prejeli odločbo o delni zapori ceste ob Radoljni, kjer ste na črno posegli v lokalno cesto že mesec dni pred tem, ne da bi imeli soglasje občine. Delno zaporo ceste ste zdaj dobili za odsek do Pernatove žage. Če na tem odseku ne boste pravočasno vzpostavili prvotnega stanja, z asfaltiranjem ceste torej, se bo ponovila zgodba iz prve etape. Omenjate vmešavanje občine v odnos med vami in banko. Da, celo tako daleč smo šli, da smo želeli v bančni pogodbi zaščititi svoje interese, pa ste zaradi tega menjali banko. Nadalje omenjate, da je župan pod pritiski posameznih nerazumnikov (verjetno so mišljeni novi županski kandidati). Pod pritiskom bi bil, spoštovani gospod Sajko, če bi se odločil še za eno kandidaturo, tako pa mirno spim. Vendar bom do zaključka svojega mandata odgovorno opravljal svoje delo, čeprav bi mi ustrezal manj stresen konec. Ponovno želim poudariti, da moram ščititi javni interes tudi za ceno odškodninskih tožb, s katerimi grozite meni in občini. V osemnajstih letih dela v lokalnih skupnostih Ruše in Lovrenc na Pohorju se nisem prodal, pa se tudi v vašem primeru ne mislim. Posamezni konflikti s krajani ob cesti niso naše maslo, jih pa razumem, glede na vaš odnos, kako gledate na projekt kot celoto - namreč da bi vam morala biti celotna lokalna skupnost neizmerno hvaležna za to, kar delate.

Franc Ladinek, župan občine Lovrenc na Pohorju

35

po današnjem prvem neurju na Kovaški cesti:

PunBB bbcode test

v tem članku, g. Sajko razlaga:

"Na zaskrbljenost občine, da cesta, če bo že dobila asfalt, ne bo kakovostno izvedena, pa odgovarja: "Zelo kvalitetno delamo, nobena cesta v Lovrencu ni tako dobro narejena, kot bo ta. Problem je rešljiv," trdi Sajko."

LOL!

36

Ker šoder ni utrjen se pač zgodi tole. V petek sem se vozil po istri, kjer so v četrtek zvečer bili hudi nalivi. In sem videl kar precej takšnih prizorov, ko je odneslo šoder še izpod asfalta.

37

Zdaj ne vem, ampak šoder še ni taki problem, tud pol ga bo neslo ko bodo bankine urejene, ampak največji problem je pa voda ?
Kar nekaj ljudi je bilo danes ob največjem nalivo na cesti, in gledalo in molilo da jim voda ne bo pritekla v HIŠO! Kdo je pa zdaj kriv za to ? Sajko, ki je naredil asfalt, al občina, katera ne naredi pravega odvoda ( jaškov ) za vodo ? Tam malo nižje od naselja FAK je najhujše. Pri enih voda tolko da ne teče v stanovanje,pri sosedu malo nižje  pa so imeli namesto dvorišča bazen vode, seveda polek nosi tudi bankine katere niso niti malo urejene, še več, niti ENE lopate ni primo kdo v roko, da bi bankine vsaj zapolnil z kamenjem in šodrom, okrog naše bajte smo to naredili sami, pa mi ni blo težko vrečt tistih par lopat v te lukne, delavcev ki bi morali to naredit pa od nikoder. Se mi zdi da so vsi že z vsemi skregani, pol pa je tako stanje kot je.

Srečni smo tukaj lahko samo da že mamo toti asfalt, kar pripravite se pa tisti, ki ste doma tu na cesti ob radoljni in imate še stari asfalt. Boste videli, ko bodo pri vas ti stroji in delavci, da vam bo šlo že po nekaj mesecih vse na falus !

smile Kuj Neka smile

38

Saga se nadaljuje... včeraj v Večeru:

Visoka napetost ob Radoljni (4)
V zapisu Franca Sajka, prokurista družbe Kreativ Rogaška, d.o.o., objavljenem 29. 7. 2010, je zapisanih nekaj trditev, kjer g. Sajko opisuje g. Manfredo in v zvezi s to situacijo navaja neresnične trditve. G. Sajko je tako zapisal, "da naj bi si g. Manfreda, županski kandidat, privoščil sabotažo, ko je trikrat preprečil gradnjo s postavljanjem ovir na transportno pot".

Dejstvo je, da so te trditve neresnične in žaljive, s strani g. Sajka pa pomenijo tudi popolno sprenevedanje o nastali situaciji. Investitor in njegovi izvajalci so namreč za potrebe lastne izgradnje uporabljali tujo lastnino, ne da bi imeli za to dovoljenje lastnika in uporabnikov. Šlo je za vožnjo težkih tovornjakov in gradbene mehanizacije preko dvorišča večstanovanjske hiše na Kovaški cesti 22. Pri tem ni šlo za nobeno "transportno pot", kot jo imenuje g. Sajko, ampak za protipraven poseg v tujo lastninimo (o tem obstaja tudi pisna dokumentacija), pri čemer je prišlo na stanovanjskih stavbah in pripadajoči infrastrukturi tudi do poškodb, zaradi česar bo vložena tudi odškodninska tožba. Stvar organizacije investitorja, ki gradi cevovod za doseganje lastne koristi, je, kako bo gradnjo organiziral. Vsakomur pa je jasno, da nihče ne bi toleriral, da se preko njegovega dvorišča brez dovoljenja vozi gradbena mehanizacija in uničuje dvorišče, infrastrukturo in stavbo, hkrati pa ogroža stanovalce in pomeni grožnjo za poškodovanje avtomobilov na dvorišču. Prav tako ne vemo, od kod g. Sajku navedbe o "županskem kandidatu", kajti g. Manfreda ni uradno nikjer zabeležen kot županski kandidat. Glede na dosedanji odnos žal več ne pričakujemo, da bo g. Sajko svoje trditve preklical ali da bo škoda poplačana, zato bo o tem odločilo sodišče.

Odvetnik Aleksander Tušek, za Joška Manfredo