Župan v danešnjem Večeru odgovarja:
Visoka napetost ob Radoljni (3)
Spoštovani gospod Sajko! V vseh treh mandatih vodenja Občine Lovrenc na Pohorju je bilo storjenega veliko takega, na kar smo lahko Lovrenčani ponosni. To so bili "naši" projekti, ki smo jih začrtali in jih ob sofinanciranju iz tujih virov tudi uspešno izpeljali. Projekt izgradnje male hidroelektrarne, ki smo ga sprejeli, pa ni "naš" projekt, ampak vaš. Od leta 2005, ko ste v moji pisarni obljubljali razvoj turizma v Lovrencu, sem vaš projekt podpiral in zanj navdušil tudi večino članov občinskega sveta. Kot dobri gospodarji smo zasledovali naslednje cilje: da izgradnja male HE pomeni dodatni jez na Radoljni, ki je hudourniški potok, da bi koncesnina iz naslova prodaje energije povečala lastne prihodke naše občine, da bi si na osnovi odplačne služnosti za položitev cevovoda v cestno telo zagotovili celovito obnovo lokalne ceste, ki je bila v razpadajočem stanju, in da bi izgradnja obratovalnice za umetno predelavo stekla pomenila dodatne zaposlitve v občini in obuditev starih časov, ko je glažutarstvo cvetelo na našem območju. Če bi kot župan zavrnil ponujeno investicijo, ne bi bil vreden funkcije, ki jo opravljam. V letih od 2005 do 2009 ste neštetokrat sedeli v moji pisarni in pomagal sem vam pri vseh odprtih problemih glede pridobivanja dokumentacije in potrebnih soglasij. Kot župan moram ščititi javni interes in ni moja naloga ščititi zasebnega. Na osnovi navedenih dejstev menda razumete, da ne želimo zavirati vaše gradnje, morate pa nas razumeti, da je treba dogovore spoštovati, ne glede na to, ali so napisani ali ustni. V eni prvih pogodb o služnosti je zapisano, da nam morate predložiti projekt obnove ceste, česar do danes niste realizirali. Krivite nas, da niso predhodno urejena premoženjska razmerja na cesti. Če bi nam bili eno leto pred pričetkom polaganja cevovoda dostavili projekt ceste, bi mi vedeli, kje bo ta potekala, in bi predhodno izvedli odmero ter sklenili pogodbe z zasebnimi lastniki za brezplačen prenos dela parcel v javno dobro. Takšno prakso uveljavljamo pred vsako modernizacijo ceste že nekaj let. Včasih je za kilometer ceste potrebno leto ali več, da so rešena vsa pravna vprašanja. Ne bežimo od obveznosti. Za prvi kilometer ceste, ki ste ga uspeli asfaltirati s prvim slojem, so dani pogoji za odmero ceste in pričetek urejanja lastninskih postopkov. Naj vas ne moti, da morajo lastniki, katerih parcele delno segajo na cesto, dele teh parcel prenesti v javno dobro. Ker celotne stroške nosi občina, lastniki pa v tem delu niso več zavezanci za davek, smo se do danes uspeli v vseh primerih sporazumno dogovoriti v obojestransko korist. Prav tako ne morete razumeti, da vztrajamo pri etapni gradnji. Tri kilometre ceste smo razdelili v tri etape po kilometer. Gradnja naslednje etape je mogoča po vzpostavitvi prevoznosti (asfaltiranja) predhodne. S tem ste se strinjali in obljubljali asfaltiranje celo krajših odcepov. Ko smo to zapisali v eno od služnostnih pogodb, je niste hoteli podpisati, in do danes ni bil pripravljen aneks k pogodbam, ki bi vam omogočal nadaljevanje nemotenega dela. Zato se ne čudite, da ne morete dobiti zapore ceste za celotno potezo, ker vam žal nihče več ne verjame. 29. julija 2010 ste prejeli odločbo o delni zapori ceste ob Radoljni, kjer ste na črno posegli v lokalno cesto že mesec dni pred tem, ne da bi imeli soglasje občine. Delno zaporo ceste ste zdaj dobili za odsek do Pernatove žage. Če na tem odseku ne boste pravočasno vzpostavili prvotnega stanja, z asfaltiranjem ceste torej, se bo ponovila zgodba iz prve etape. Omenjate vmešavanje občine v odnos med vami in banko. Da, celo tako daleč smo šli, da smo želeli v bančni pogodbi zaščititi svoje interese, pa ste zaradi tega menjali banko. Nadalje omenjate, da je župan pod pritiski posameznih nerazumnikov (verjetno so mišljeni novi županski kandidati). Pod pritiskom bi bil, spoštovani gospod Sajko, če bi se odločil še za eno kandidaturo, tako pa mirno spim. Vendar bom do zaključka svojega mandata odgovorno opravljal svoje delo, čeprav bi mi ustrezal manj stresen konec. Ponovno želim poudariti, da moram ščititi javni interes tudi za ceno odškodninskih tožb, s katerimi grozite meni in občini. V osemnajstih letih dela v lokalnih skupnostih Ruše in Lovrenc na Pohorju se nisem prodal, pa se tudi v vašem primeru ne mislim. Posamezni konflikti s krajani ob cesti niso naše maslo, jih pa razumem, glede na vaš odnos, kako gledate na projekt kot celoto - namreč da bi vam morala biti celotna lokalna skupnost neizmerno hvaležna za to, kar delate.
Franc Ladinek, župan občine Lovrenc na Pohorju